Thursday, April 24, 2008

Ashraf Muslim Lonjak Ke Pentas Teater

Oleh: Hanez Yussof
Foto: Reza

Jika tidak mengenali Ashraf secara dekat, pasti ada yang mendakwa pelakon baru yang mula diperkenalkan menerusi siri drama Impian Ilyana ini sombong. Hakikatnya Ashraf seorang lelaki yang begitu 'soft spoken' dan pendiam. Sifat pendiamnya itu mungkin menyebabkan segelintir orang menaruh sangkaan bahawa anak kelahiran Kuala Lumpur ini meletakkan dirinya dalam 'kelas' nya sendiri. Berketurunan Melayu Bugis tanpa sedikit pun darah Inggeris pada dirinya, ramai juga menyangka raut iras Ashraf lebih 'meminjam' wajah campuran Inggeris.

Mungkin tidak ada siapa yang menyangka, jejaka berketinggian 180cm ini lebih selesa dengan cara kehidupannya yang serba sederhana. Jika di kaca tv kita sering menyaksikan Ashraf membawakan watak anak orang berada yang berlagak dan 'poyo'. Di alam realiti Ashraf Muslim bukan sahaja lelaki yang sederhana malah memilih kambing dan lembu sebagai bidang perniagaannya. Nak tahu lebih lanjut, ikuti temubual dengan pelakon yang semakin menonjol dalam Impak Maksima ini.

1-Apakah perkembangan terbaru Ashraf? Bagaimana boleh terbabit dalam bidang lakonan?
Sekarang saya sedang menjalani pengambaran drama bersiri Renjis keluaran Asia Media Content dan Di Bawah Ketiak Isteri yang diterbitkan untuk Astro. Saya juga baru selesai pengambaran Dari Mata Arissa untuk RTM. Dalam masa yang sama saya menjalani latihan untuk pementasan Teater Patung Kertas yang akan dipentaskan pada 25-30 April di Dewan Auditorium Tungku Abdul Rahman, Pusat Pelancongan Malaysia (MTC), Jalan Ampang. Teater Patung Kertas ini adalah hasil arahan dan garapan Lokman Ghani.

2-Adakah Ashraf terjun ke bidang lakonan berbekalkan rupa paras anda semata-mata?
Tidak. Pada awalnya pun saya memang tidak terfikir nak berlakon. Sekarang saya mula selesa dengan dunia lakonan. Saya suka menjadikan Rosyam Noor sebagai contoh terbaik kerana selain berlakon dia mempunyai produksi sendiri dan bisnes yang lain. Kerjaya lakonan tidak terhenti setakat itu sahaja. Dulu matlamat saya hanya untuk buat perniagaan sahaja. Menyentuh pasal paras rupa, saya tak pernah gunakan semua itu untuk menjadi batu loncatang mendapatkan watak dalam drama. Saya juga pergi 'casting' seperti orang lain apatah lagi masa untuk drama Impian Ilyana.

3-Apakah kenangan di set pengambaran yang tidak dapat anda lupakan?
Masa pertama kali berdepan dengan kamera dalam drama Impian Ilyana. Pengambaran dibuat di Uitm. Ramai pelajar-pelajar Uitm yang menyaksikan pengambaran tersebut. Itu satu cabaran bagi saya. Memang menggigil dan berpeluh-peluh masa tu. Entah berapa kali 'cut' saya pun dah lupa. Memang saya jadi serba salah kerana saya jenis tak suka menyusahkan orang. Kita tengok muka orang pun kita tahu dia tak senang dengan kita. Nasiblah saya jenis yang tak patah semangat. Itu merupakan pengalaman berharga buat saya.

4-Antara kerjaya sebagai model iklan komersial, teater dan berlakon drama, yang manakah memberi kepuasan sebenar pada diri Ashraf?
Saya rasa antara iklan, teater dan berlakon drama, paling mencabar adalah menjayakan teater. Teater memerlukan penghayatan, berlaku secara 'live' dan spontan takda patah balik. Sekali sahaja. Apa yang membuatkan saya puas bila penonton mendapat impak dari lakonan saya .Teater Patung Kertas adalah pengalaman yang baru dan amat berguna bagi membantu kerjaya saya. Teater ini mengisahkan perjalanan golongan maknyah dan saya memegang watak sebagai Adik Chu seorang lelaki yang sememangnya lembut dari kecil.

5-Apakah petua Ashraf dalam mengekalkan keremajaan wajah sedangkan pada September ini, anda Ashraf akan berusia 27 tahun?
Saya minum air banyak dan sentiasa memastikan tidur yang cukup. Saya juga selalu melakukan senaman dan berolahraga.

6- Bagaimana dengan status Ashraf? Adakah Ashraf bercinta dengan Sherry yang juga seorang pelakon? Adakah Ashraf selesa untuk mengumumkan siapa teman wanita Ashraf kepada umum atau merahsakannya?
Antara saya dengan Sherry apa yang boleh saya katakan dia adalah teman baik saya. Insyaallah sekiranya saya ada teman wanita, jika ada pihak media yang bertanya saya akan memberitahu secara jujur. Bagi saya peminat tetap akan meminati lakonan kita walau apa pun status seseorang pelakon itu. Jika sememangnya seseorang pelakon itu berbakat, status tidak menjadi perkara yang penting lagi.

7-Bagaimana dengan zaman remaja Ashraf? Apakah kenangan yang paling tidak dapat Ashraf lupakan?
Saya lebih suka masuk hutan dan melakukan aktiviti-aktiviti yang mencabar seperti berkhemah. Saya sukakan kehijauan dan segala aktiviti tersebut memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi.

8-Cinta lokasi. Pernahkah Ashraf melaluinya?
Tak pernah.

9-Selain daripada berlakon, apakah kecenderungan Ashraf?

Saya suka berniaga. Saya menjalankan perniagaan menternak kambing di Melaka. Sebelum ini saya menternak lembu. Saya sukakan perniagaan yang berbentuk pertanian dan penternakan. Selain memiliki prospek yang besar, perniagaan seperti ini tidak ramai anak muda seperti saya menceburi. Di masa akan datang saya teringin untuk membesarkan lagi perniagaan saya.

Kenali Ashraf Muslim
Nama Penuh: Mohd. Ashraf Muslim
Asal: KL
Tarikh Lahir: 12 September 1981
Tinggi: 180cm
Berat: 67kg
Pendidikan: Diploma Pengurusan Perniagaan
Tempat Lepak: The Curve
Drama: Impian Ilyana, Impak Maksima, Sembilu, Manjalara, Dari Mata Arisa (RTM), Teater Patung Kertas
Iklan : Maybank2 .com, Sunsilk, Seasons dan Brand Essance iInershine
Saiz Kasut: 9
Saiz Baju: L
Pewangi: Gio Armani
Tabiat: Suka cuci tangan
Myspace: op_ashme@hotmail.com
Hobi: Main bola keranjang dan seruling

Lima Wanita Yang Ingin Ditemui:
1-Jessica Alba
2- Helle Berry
3- Fauziah Latiff
4- Eva Lorengea
5- Alexandra (model)

kredit: Jomstar.com

2 comments:

Nisa Hani said...

sangat menarik dan sangat bagus blog anda ni...kalau boleh, masukkan lagi cerita2 menarik anda di sini...saya nak baca!

Anonymous said...

I've met with Mr Ashraf b4 at Istana budaya & he seems so nice, soft spoken & polite..
Keep up da gud work, bro!!