Tuesday, April 29, 2008

LAKONAN ASHRAF MUSLIM MENDAPAT 'A'

Menurut pengarah teater Patung Kertas, saudara Lokman Ghani, pelakon yang sedang meningkat naik, iaitu Ashraff Muslim mempunyai peluang cukup besar dalam dunia lakonan. Menurutnya "Ashraff merupakan seorang pelakon yang cukup berbakat. Tetapi, jika ingin menjadi pelakon yang benar-benar mampu memberikan kesan. Dia perlu berlakon di pentas teater," tambahnya lagi "Jika melalui drama atau filem, orang hanya melihat apa yang elok, tetapi di pentas teater, segala gerak geri dan penampilan, akan diberikan perhatian oleh penonton."

Bagi Lokman Ghani, sepanjang penglibatan Ashraff di dalam teater ini, dia dapat melihat peningkatan yang cukup ketara. Jika pada awalnya, Ashraff kelihatan kaku memegang watak sebagai Adik Chu, namun, dengan kesabaran dan komitmen yang cukup tinggi, dia menjadi apa yang dipentaskan. Seorang nyah yang cukup sempurna. Inilah dinamakan pelakon yang sanggup membuang keegoan semata-mata untuk berjaya dalam bidang lakonan.

Lokman Ghani memang pengarah teater yang cukup prolifik. Dengan pelbagai portfolio dari arahannya terdahulu, dia sememngnya cukup teliti dan tegas dalam memilih pelakon. Dia ditanya, apakah komen tentang lakonan Ashraff Muslim, Lokman menjawab "Bagi saya, dia mendapat A."

No comments: