Sunday, July 27, 2008

Muzikal Patriot sempena bulan kemerdekaan

Posted: 26 Jul 2008 01:51 PM CDT

BUKAN mudah menggarap sebuah kisah perang dalam satu pementasan teater muzikal. Namun itulah cabaran yang ingin direalisasikan oleh Rahman Adam dalam pementasan Patriot yang dipentaskan mulai 29 Julai hingga 3 Ogos di Istana Budaya.

Rahman berkata, dia cuba bereksperimen dengan menggabungkan elemen perang dan muzikal dalam usaha memberikan kepuasan kepada khalayak.

Ini kerana, bukan semua penonton suka menyaksikan cerita perang yang agresif semata-mata dan ada kelompok yang gemarkan pengaruh pementasan muzikal.

“Justeru saya cuba memberikan sentuhan terbaik untuk menggabungkan kedua-dua elemen tersebut dan kini latihan untuk menjayakan teater ini sedang rancak dijalankan,” kata Rahman ketika dihubungi petang Rabu lalu.

Menurut pengarah itu, pementasan bagi mengutip derma sempena Rayuan Hari Pahlawan 2008 selain meraikan bulan kemerdekaan dan Hari Angkatan Tentera itu akan dijayakan oleh Shukor Ibrahim dan Ashraf Muslim bagi memegang watak utama, Leftenan Yahya dan Raja Farah sebagai Safura selain Datuk Jalaluddin Hassan, Mahmud Ali Bashah, Zaibo, Zila Bakarin dan Baharuddin Omar.

“Malah Mama Rina AF6 juga buat pertama kalinya akan berlakon dan menjayakan pementasan ini. Saya dapati walaupun pertama kali berlakon, sepanjang latihan dia berjaya memindahkan imej rocknya kepada seorang ibu yang penyayang dan penyedih,” ujarnya yang menulis sendiri skrip pementasan tersebut.

Dibantu oleh Lokman Ghani sebagai pengarah artistik dan Datuk Suhaimi Mohd. Zain (Pak Ngah) sebagai pengarah muzik, Patriot yang menceritakan tentang perjuangan dan pengorbanan orang Melayu ketika menentang tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua diterbitkan oleh Aleena Communications Sdn. Bhd. dan dinaungi oleh Datin Seri Jeanne Abdullah dan dipengerusikan oleh Laksamana (B) Tan Sri Anuar Mohamad Nor.

Pementasan tersebut mendapat kerjasama dan sokongan Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan serta Kementerian Pertahanan. Kemuncak pementasan pada 3 Ogos dengan kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Patriot mengisahkan tentang seorang pegawai muda Askar Melayu, Leftenan Yahya yang menentang tentera Jepun dalam Perang Dunia Kedua bersama-sama dengan pasukan askar bersekutu dari Australia dan British.

Menyintai gadis sekampung bernama Safura namun kedua-dua ibu bapa Safura mahu menjodohkandengan Zul yang juga merupakan sepupunya yang kaya raya.

Zul pula bersekongkol dengan MPAJA (Malayan People Anti Japanese Army) dan bila perang tamat, dia menjadi orang kanan ketua komunis.

Yahya pula apabila tahu gadis idamannya ditunang dan dikahwinkan dengan orang lain telah pergi berjuang menentang komunis dan akhirnya terkorban sebagai patriot.

“Pementasan ini bertemakan cinta namun ia bukan semata-mata mengenai kisah antara dua insan tetapi lebih utama cinta kepada negara,” jelas Rahman.

Tiket-tiket berharga RM30, RM50, RM80, RM100, RM130 dan RM180 dan sebarang keterangan lanjut, kunjungi laman web www.istanabudaya.gov.my atau e-mel kepada www.ticket2u.biz atau hubungi 03-40265558.

No comments: